Az oldalunk teszt üzemmódban üzemel! Ha hibát észlelsz, kérlek írj a mdszbdsg@gmail címre!

Az oldalunk teszt üzemmódban üzemel! Ha hibát észlelsz, kérlek írj a mdszbdsg@gmail címre!

2000 eves mumia Jemen

A szakértők úgy vélik, hogy sírrablók dobták ki a múmiát, amikor nem találtak senkit, aki megvásárolta volna tőlük. A jemeni Sanaa helyi lakosai egy 2000 éves kizsigerelt múmiát találtak egy szemétkupac között. Az állatbőrbe csomagolt múmia a kor szokásos balzsamozási gyakorlatnak megfelelően volt preparálva. A múmia valószínűleg az időszámításunk előtti harmadik vagy negyedik században halt meg. Ebben az időben a Sába Királyság – egy közel-keleti kapcsolatokkal rendelkező gazdag kereskedelmi birodalom – a fejlődésének a csúcsán volt. A múmia hiányzó belseje azonban nem volt összhangban a szabaiak temetkezési gyakorlatával, a kizsigerelést valószínűleg sírrablók végezték. 

A múmiát valószínűleg rossz körülmények között tarthatták a sírrablók, mert a gyors bomlás jelei mutatkoznak rajta. A tisztviselők lefoglalták a múmiát, és egy múzeumba küldték megőrzésre és tanulmányozásra.

„A jemeniek felháborodását fejezték ki a múmia állapota miatt egy olyan nemzet miatt, amely az évek óta tartó polgárháború miatt már azért küzd, hogy megőrizhesse történelmi tárgyait. Saba, Himyar, Qataban, Awsan, Ma'in és Hadramout földjén természetes, hogy ősi múmiákat találnak hegyi barlangokban és sziklás sírokban. De egy mumifikálódott test felfedezése egy szanaai szeméttelepen katasztrófa és a felelőtlenség csúcspontja.” – írta Abdullah Mohsen, a jemeni régiségkereskedelem kutatója egy a Facebookon közzétett üzenetében .

Khaled Al-Ruwaishan, Jemen egykori kulturális minisztere is hasonló érzelmekkel követte: „Hatalmas a bánatom és dühöm egy nemzet és népe sorsa miatt.”

A jemeni történelmi leletek megőrzésére irányuló felhívások ellenére a régiségcsempészet továbbra is jövedelmező üzlet az országban. Azok a kereskedők, akik nem tudnak vevőt találni a lopott régiségekre, gyakran megsemmisítik a régészeti leleteiket. A szakértők úgy vélik, így került a múmia a szeméttelepre.

Még ha a jemeni kutatóknak sikerülne is múmiákat és más történelmi tárgyakat visszaszerezni a csempészektől, a jelenlegi polgárháború hatalmas akadályt jelent. A háború előre haladtával az egyetemek és más jemeni szervezetek nem rendelkeznek az ország történelmi tárgyainak védelméhez szükséges erőforrásokkal. De a kilátástalan helyzet ellenére a kutatók bizakodóak és eltökéltek, hogy megőrizzék azt, ami Jemen történelméből megmaradt.

Kép és szöveg: Business Insider

 

500 karakterben

Jemenben egy 2000 éves múmiát találtak a szemetesben

A szakértők úgy vélik, hogy sírrablók dobták ki a múmiát, amikor nem találtak senkit, aki megvásárolta volna tőlük. A jemeni Sanaa helyi lakosai egy 2000 éves kizsigerelt múmiát találtak egy szemétkupac között. Az állatbőrbe csomagolt múmia a kor szokásos balzsamozási gyakorlatnak megfelelően volt preparálva. A múmia valószínűleg az időszámításunk előtti…

Jemenben egy 2000 éves múmiát találtak a szemetesben

A szakértők úgy vélik, hogy sírrablók dobták ki a múmiát, amikor nem találtak senkit, aki megvásárolta volna tőlük. A jemeni Sanaa helyi lakosai egy 2000 éves kizsigerelt múmiát találtak egy szemétkupac között. Az állatbőrbe csomagolt múmia a kor szokásos balzsamozási…