A Szijjártó-féle horvátországi jachtozással kapcsolatban – ahogyan minden korábbi hasonló jellegű NER-es “lebukásnál” – két fő kérdést feszegetnek. Az egyik, hogy “mibűl” telt erre a miniszternek, a másik pedig, hogy korrupciógyanús a helyzet, ha állami megrendelésekkel ellátott vállalkozó állami vezetőt lát vendégül a hajóján vagy éppen a “dácsájában”. Én úgy látom, hogy a fenti megközelítések éppen hogy fákkal takarják el előlünk az erdőt és ezeknek a hajókázásoknak a lényegét egyáltalán nem érintik. Mire is gondolok?

Induljunk el az alapponttól.

Van ugye ez a nemzeti tőkésosztály építés – vagy oligarcha-hizlalda-, amelynek a lényege, hogy az állami megrendeléseket és az uniós forrásokat úgy allokálják egy meghatározott kör részére, hogy a forrásokért, illetőleg megrendelésekért folyó versenyt ebben a körben eleve kiiktatták a rendszerből (a vonatkozó közbeszerzések – már amikor vannak – eleve irányítottak), így ennek a hálózatnak a nyerteseit nem a képesség, a rátermettség, a tudás és a valós referenciák, hanem a legfőbb vezető (illetőleg annak speciális kabinetje) hozza helyzetbe, teszi folyamatosan nyertes pozícióba. (Talán ennek a sémáját, megvalósítási módját találhatta ki Simicska, bár szerintem ezt nem kellett feltalálni.)

Az a körülmény, hogy az Orbán-rendszer minden eddigi hatalomnál eredményesebben nyúlja le a közpénzeket, átcsoportosítva azok jelentős részét az általa felerősített és FELÜGYELT (ez utóbbi nagyon fontos tényező) vállalkozói körhöz, az egyúttal azt is jelenti, hogy minden korábbinál nagyobb szabadon elkölthető pénzösszeg halmozódott fel profitként ezeknél a vállalkozóknál, illetőleg ebben a szervezett hálózatban.

S akkor itt már el is érkeztünk a jachtokhoz. Mert a profit jelentős részéből élni lehet: teljesen természetes, hogy ennek a könnyen jött jövedelemnek a jelentős részét luxuskiadásokra – jachtokra, repülőgépekre, helikopterekre, luxus terepjárókra, szállodákra, lakóparkokra költik.
S ami itt nagyon lényeges, hogy

TÉNYLEGESEN KINEK A TULAJDONÁBAN VANNAK EZEK A JAVAK ?

Szíjj Lászlóé lenne a jacht?

Vállalkozás: Szíjj László a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt  adriai jachtoknak | hvg.hu

Vagy Mészárosé a terepjáró flotta?
Esetleg Tiborczé a keszthelyi kikötő?

Papíron igen, de VALÓJÁBAN ez egy közös NER-tulajdon (szerintem éppen emiatt kerülhetett konfliktusba Simicska Orbánnal), ahol a te magántulajdonod csak korlátozott módon érvényesülhet. Abból a kör – vagy vagyonközösség – tagjai – ide értve természetesen az állami vezetőket is – “egyaránt vehetnek”, de persze csak addig, amíg betartják a felülről meghatározott játékszabályokat. (A hálózat irányítói kifelé persze viselkedhetnek magántulajdonosként, de, hogy a vagyon valójában mennyire nem (csak) az övék, s hogy mennyire nincsenek önálló döntési helyzetben, azt éppen Simicska vagy más bukott NER-lovagok példája bizonyítja.)

S akkor mondjuk Szijjártó éppen nyaralni készül

Luxusjachton bukott le Szijjártó, miközben a Facebookon arról  posztolgatott, hogy mennyire nagyon dolgoziks

FELHÍVJA A KÖZPONTOT:
” – Szeva! Leugranánk a jövő hét második felében az Adriára.
 – Persze, semmi akadálya. Hová mennétek? Biograd környéke, Kornati, azt nagyon szeretjük.

– Jó, várj egy kicsit, rögtön utánanézek. Aha, meg is van. Szíjj hajója abban az időpontban éppen szabad. Hová menjen értetek Lőrinc terepjárója?”

Index - Belföld - Rejtélyes luxusrepülővel utazott Orbán, de ez még nem  minden

De ez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen az Átlátszó sem tud mindenhol ott lenni. Viszont a rendszer nagyjából így működik.
Ugyanígy – UGYANILYEN JOGON – repked Orbán Garancsi gépével a BL-meccsekre, ugyanígy nyaralnak a Birodalom résztvevői bármely magyarországi – állami pénzekkel telepakolt – wellness szállodában, de ugyanez van amögött is, amikor a batidai vadászház építéséből minden olyan vállalkozás kiveszi a részét, amely kedvezményezettje az akkori miniszterelnök-helyettes úr helyi hatalmi befolyásának.

Hogy ezért ők fizessenek? Ez fel sem merülhet.

Hiszen a tulajdon közös.

Vagy másképpen fogalmazva: a hajó, a szálloda, a repülőgép, stb. az övék is.
Máskülönben pedig: tőlük függ, hogy meddig vállalkozó az illető. Mert csereszabatosak. Ezt már sokszor láttuk.

Ez nem más, mint egy sajátos NER-kommunizmus (még ha csak korlátozott körben is), tessék csak felütni bárhol a “kommunizmus” címszót, s összevetni azzal, amit naponta lehet látni, hallani EZEKRŐL.

Nagy kérdés, hogy mi lesz majd ezzel a NER-kommunizmussal, a strómanokkal és a vagyonnal akkor, ha a FELÜGYELET megszűnik vagy gyengül.

Erre azonban legalább a politikai bukásukig még várni kell.