Egy tüntetés általában a tiltakozást és a felháborodást jelzi. Fontos annak megmutatása, hogy van ellenállás, van más vélemény.

A tüntetés általában kiállás valami mellett vagy valami ellen. A lényege a közös fellépés, a “nem vagyunk egyedül” mozgósító ereje.

 

De tény, hogy önmagában egy tüntetés majd az utána jövő “most menjünk haza “ felhívás, és az előre ismerhető beszédek nem szoktak komolyabb hatást kiváltani, pláne ha a felszólalók is láthatóan lemondtak a jelenről a feltételezett általuk elhozandó jobb jövő reményében.
Kivétel ez alól, amikor akkora a tömeg, hogy ez azonnal változást eredményez, mint az internetadó esetében. De ez ritkán történik meg.
Az igaz, hogy ez a tüntetés nem annyira az Indexről szólt. A felszólalók többsége politikus volt , újságíró csak mutatóban jelent meg (a beszámolók többségben ki is hagyták őket az idézetekből).
Politikai pártok vagy politizáló szervezetek pedig természetesen  – ha lehet – felhasználják a helyzetet saját céljaikra.
Ebben sincs újdonság, ez érthető politikai reakció.
Nekem hiányérzetem nincs, pont azt kaptuk, amire számítani lehetett: a Momentum megmutatta, hogy
a legfiatalosabb, gyors reagálású ellenzéki párt.  Ákos barátom, hogy jól együtt tud működni velük és próbálja mozgósítani saját táborát.
Indexesek? Nyilván a tömegben …hiszen hol másutt lehetnének…
A tüntetés sokadjára megmutatta, hogy nincs szolidaritás a sajtóban (se), ezért lehetett és lehet mindent megtenni velük, velünk…
Kunigunda azonban nem 2018-ban kezdődött, de jellemző, hogy mértékadó médiumok is elfeledkeznek erről …talán nem véletlen ! Na, meg 2011 messze van, az ellenzék egy része akkor még Orbánnak tapsolt.
2011-ben, amikor Kunigunda elkezdődött anno az indexesek is jót röhögcséltek a
szerkesztőségüktől egy kilométerre zajló éhségsztrájkon….
Mindenki csak akkor eszmélt, amikor saját sorsa vált kérdésessé.

Még mindig csak sejtetik mi van a mostani események hátterében, de semmi igazi konkrétum nincs. Szokásos maszatolás, mellébeszélés, elejtett nevek azután sokat sejtető csönd …
Az Index sorsa valójában már 2014 előtt eldőlt, amikor az akkor még Orbánhoz hű barát Simicska titkos opciós joggal megszerezte a TV2 (itt később saját módszerével jól átvágták ) mellett az Indexet is.
Bodolai Lászlót a G nap utáni időben tették meg formális tulajdonossá, akkor és elvben az utolsó hetekig, pont személye jelentette az egyik garanciát a szakmai függetlenségre a szerkesztőségnek, ahol ügyvédként dolgozott. Simicska újabb húzása arra irányult: nehogy az immár fõellenség NER kezekbe kerüljön a portál.
Amikor kiderült Simicska érintettsége, akkor került elő először a függetlenség barométer…
Akik az Orbánnal szembeforduló az orbáni rendszert kitaláló Simicskában szabadsághőst akartak látni, persze könnyen túltették magukat ezen. Sőt egymás után rohantak, a főgonoszból csúnyán beszélő, jó tündérré váló oligarcha médiumaiba dolgozni. Mert Simicska médiumai hirtelen szabadok lettek. Mert a gazdájuk érdeke most ezt kívánta.
Azután a politikai fordulat elmaradását követően odadobta őket koncnak, mert érdekei, túlélése ezt kívánta meg.

Bodolai ügyvédként egyébként egyedüli volt, akit el tudtunk érni, amikor vagy 20 rohamrendőr jogsértően egy napra felszámolta a kunigundai tüntetést 2012 decemberében. Bejött a fogdába, ahova életemben először kerültem és képviselte érdekeinket.
Az ombudsmani hivatal osztályvezetője előre tudott arról, hogy mi lesz velünk …akárcsak a Helsinki Bizottság és a TASZ ügyvédje, aki előtte arról győzködött, hogy vessük alá magunkat – a szerinte is jogellenes intézkedésnek – és majd utólag majd a bíróságon ….
(A pert a BRFK ellen semelyik általuk felkért ügyvéd nem vállalta: a Helsinki és TASZ se! Így saját magunkat képviselve megnyertük azt mi magunk …)
Amikor éjfél körül bevittek minket (színésznő társammal) – kettőnket –  a rendőrök,… egyes sztárügyvédek elérhetetlenek voltak …
Bodolai ellenben, aki egy kollégám ismerőse volt, kijött és segített (nekem már nem kellett, de tüntető társamnál jó volt az ügyvédi jelenlét ), …
a médiumok meg hallgattak megint …