Ahogy várni lehetett Pennsylvánia megszerzése eldöntötte a küzdelmet. Közben több választásokkal kapcsolatos  republikánus jogi kifogást már elutasítottak  a bíróságok.

 

EGY ORBÁNNAL (TRUMPPAL) KEVESEBB, DE A MIENKKEL MÉG LESZ EGY KIS DOLGUNK

A párhuzamok miatt Európában talán nekünk, magyaroknak volt a legtöbb izgulnivalónk az amerikai választások végkimenetelét illetően. Nem feltétlenül amiatt, mert Biden győzelmével hangsúlyeltolódások következhetnek be a magyar kormány demokrácia felfogása, jogsértései miatt az amerikai viszonyulásban, mert ha feltételezhetően így is lesz, azért Orbán a haditechnikai vásárlásokkal és az amerikai cégek magyarországi gazdasági érdekeltségeinek a preferálásával már bebiztosította magát a Trump utáni időkre is.

A mi szempontunkból viszont szerintem sokkal fontosabb az, hogy mi is történt itt az elmúlt napokban az USA-ban? Mi volt az oka a felfokozott hangulatnak és a rekordrészvételnek? S mit üzen ez nekünk? A legfontosabb tanulság szerintem, hogy az amerikaiak többségének ELEGE LETT a notóriusan hazudozó paprikajancsi agresszív, arrogáns, gyűlöletkeltő, hatalmi visszaélésektől sem mentes elnöki ténykedéséből. Betelt a pohár. Amint azt sok külpolitikai elemző megírta már: Amerika két részre szakadt, talán soha nem ért még el ilyen szintet a társadalom kettészakítottsága, ami nem túl biztató a jövőre nézve, folytassa bárki is az elnöki pulpituson. S ezek a tényezők borzasztóan ismerősen csengenek számunkra is, hiszen a mi nyakunkon is egy Trump-szerű elnök (itt miniszterelnöki titulusban) térdel immár 10 éve, azzal a különbséggel, hogy Trumppal ellentétben Orbánnak sikerült szétvernie és a maga képére formálnia az addig többé-kevésbé jól működő alkotmányos rendszert, ami sokkal veszélyesebb a magyar társadalomra nézve, mint az amerikaiak szempontjából Trump ámokfutása.

De éppen ezért Orbán veszte is ugyanaz lehet, mint Trumpé: a mindennapos nyíltszíni hatalmi visszaéléseik, s az ezzel együtt járó arroganciájuk miatt a magyaroknál is végképp betelik a pohár, s ha ehhez a szükséges technikai feltételek is rendelkezésre fognak állni –  EGY ellenzéki jelölt szemben EGY orbáni figurával – talán örökre el tudjuk zavarni ezt a despotát a velejéig korrupt rendszerével egyetemben. S éppen erre játszik most Orbán politikai ellenzéke: különösebb erőfeszítés nélkül és pártalkuk mentén kikristályosodott, esetenként akár nem túl hiteles jelöltekkel is verhető Orbán, hiszen olyan mértékben haragította magára a népét, hogy igazándiból az ellenzéki jelölt személye nem igazán fog számítani, csak az, hogy – Amerika példáján is okulva – egy az egyben küzdve háborút lehet nyerni. Mert valljuk be, Biden sem volt az az ideális jelölt (kora és egészségi állapota miatt), aki egy ilyen szintű emberrel szemben, mint a populizmus hangszerein mesterien játszó Trump konszolidált körülmények között eséllyel vehette volna fel a versenyt, azonban abban a rendkívüli helyzetben, amit Trump bel- és külpolitikája teremtett, az amerikai embereknek egész egyszerűen nem volt más választásuk, mint beállni az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt mögé.

De elég lesz-e ez Magyarországon a mi kis trumpunk megbuktatásához? S ennek a kérdésnek a megválaszolásához egy újabb fontos tényezőt érdemes kiemelnünk a tengerentúli tanulságokból: Borzasztó szoros, végig kiélezett volt a verseny a két jelölt között, napokig ide-oda gurult a labda, s ki tudja, hogy adott államban éppen mi volt az a többlet, amivel egyikük vagy másikuk behúzta azt a paraszthajszálat. S ki tudja, hogy akár a választási kampány utolsó napjai is mennyiben befolyásolhatták a végeredményt. Ezt nevezik borotvaélnek, s nagy valószínűséggel ugyanez lesz a helyzet 2022-ben Magyarországon is. Ami adott esetben jelenthet egy szoros ellenzéki vagy kormánypárti győzelmet, de ugyanígy akár 2/3-ot is bármelyik oldalon. Ezzel a helyzettel (vagy inkább lehetőséggel) azonban talán nem kellene hazárdírozni. Talán félre kellene tenni a pártpolitikai érdekekből kindulva ugyan érthető, a NER bezárása szempontjából azonban egyáltalán nem biztos, hogy üdvözítő személyes politikai ambíciókat. Miniszteri pozíciók előre osztogatása helyett inkább tényleg arra kellene koncentrálni, hogy az egyéni választókerületekben olyan jelölteket találjunk, akik feddhetetlenek és hitelesek, akikre befogott orr nélkül is lehet szavazni, s akik esetleg vonzó alternatívát jelenthetnek olyanok számára is, akik most még a NER mindenhatóságában hisznek. Hogy ne csak azon a borotvaélen múljon 2022. esélye. Ez mindannyiunk felelőssége.