Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy ha nincs a Borkai-botrány, akkor a Fidesznek már ősszel sem lett volna izgulni valója Győrben. A lemondásra kényszerült Borkai Zsolt helyett indított Dézsi Csaba András kardiológus vasárnap a várakozásoknál is jóval nagyobb arányban, magabiztosan győzött az időközi polgármester választáson.

A legfontosabb ellenzéki pártok által támogatott közös ellenzéki jelölt – a helyi MSZP elnöke Pollreisz Balázs – még csak megszorítani sem tudta ellenfelét. A tavalyi eredményhez képest is lemaradva, több ezer szavazattal simán kikapott.

Az eredmény nem is annyira meglepő, hiszen a hatalmas vihart kavart videó-botrány ellenére tavaly októberben még Borkai is győzni tudott, pedig a sorsa már akkor megpecsételődött. Ha Orbánék, akik jó egy éve tudtak már a videóról, nem Borkait indítják újra, valószínűleg már ősszel ugyanilyen sima győzelem született volna, bárki legyen is a Fideszes jelölt.

A választási eredmények jól mutatják, hogy októberben csak a botrány miatt vált szorossá a verseny a polgármesteri pozícióért, a Fideszes és az összellenzéki (akkor DK-s) jelölt között. Tavaly még újra is számoltatták a szavazatokat, most azonban a különbség tetemes lett.

Októberben Győrben a Fidesz egy kivételével az összes egyéni körzetben diadalmaskodott, a most polgármesternek jelölt MSZP-s politikus is bukta akkor a saját körzetét. Így az ellenzék legfeljebb a budapesti és más megyei jogú városokban aratott váratlan siker- és a Borkai-botrány miatti felháborodás utóhatásában bízhatott, de láthatóan ebből egyik sem jött be.

Az is igaz, hogy az ősi választással ellentétben a Fidesz vezetése is jobban odafigyelt, nem bízva semmit a kihagyó emlékezetre vagy a véletlenre.  Az új jelölt a városban elismert orvos, aki korábban a Fidesz erős embere volt, de éppen Borkai és társai miatt szorult háttérbe, így személyét nem lehetett összekapcsolni a botrányos eseményekkel. Másrészt viszont maga a jelölt is többször elhatárolódott a Borkai féle társaságtól, így a város jobboldali szavazói elhitték neki, hogy erkölcsi megtisztulást tud hozni a városba, ahol amúgy hála az AUDI gyártól befolyt adó milliárdoknak komoly fejlesztések történtek, amit az ellenzék sem tagadhatott.

Emellett a Fideszes aktivisták is buzgón járták a várost, akit csak tudtak elértek, miközben az ellenzék egy része telefonálásokkal szorgoskodott. A Kubatov-lista jól működött – megint.

Az ellenzéken is látszott, hogy legfeljebb egy újabb leleplező videóban bízhattak. Elő is került egy másfajta videó szavazók manipulálásáról, amiből csak a megszokott kormánypárti és ellenzéki sárdobálás lett, így a Londonból a csatamezőkre hazarántott Habony és csapata is megnyugodhatott: Győr narancsos város maradt.

Az ellenzék körében is csak titokban remélt fordulat elmaradt, a dominó nem dőlt el.

Ha országos szinten is változást akar elérni az ellenzék, akkor bizony ehhez a Borkai-videó féle össznépi – Orbán szavával élve – peepshow-nál több kell.

Valódi, hiteles alternatíva, tisztességes, nem korrupt politikusokkal, megvalósítható és támogatható programokkal.

Óra indul …