Előválasztás szuper, de miért kell béklyót tenni a civil jelöltekre?
Végre egyértelművé vált a helyzet: igenis lesz előválasztás méghozzá minden egyéni körzetben. Ez egy nagyon jó hír hiszen ez nemcsak az igazi demokrácia -egész világon is ritka -erőpróbája lesz ,de egyben mozgósítja az embereket is, és valódi személyiségek, programok is megméretnek.
.Ez eddig nagyon jó, annak ellenére, hogy nyilván a pártoknak lejt a pálya, de ez mindenütt hasonló az egész világban.
Ugyanakkor van egy nagyon is vitatható, nagyon neuralgikus pontja a pártok megállapodásának, hogy ugyan lehetővé teszik a civil jelölttek indulását, ami nagyon szép és demokratikus dolog. De egyben egy olyan akadályt is tesznek eléjük -a támogató szándékuk ellenére , amely rögvest egy kicsit megkérdőjelezheti a valódi civilek valódi esélyét.
Hiszen az ellenzéki pártok közleménye szerint a civil jelölteknek 400 ajánlás beszerezve még arról is nyilatkozniuk kell, hogy győzelmük esetén melyik a jelenlegi összefogásban résztvevő ellenzéki párt képviselőcsoportjához csatlakoznának majd.
Eleve 400 ajánlás egy országos pártnak és egy helyi civilnek messze nem ugyanaz összeszedni, de ez a kisebb gond.
A komolyabb gond az , hogy gyakorlatilag egy meglehetősen fura csapdahelyzetbe kerül az ellenzéki civil jelölt, hiszen úgy kell ajánlásokat gyűjtenie, hogy mindenkitől majd meg kell kérdezni, hogy egyetért-e az ajánló ha az X vagy Y párt soraiba lépne be győzelem esetén.
Ezzel magát a civil független jelöltségét kérdőjelezik meg, hiszen ezzel a feltétellel a hat aláíró párt jelöltjei mellett gyakorlatilag pszeudo civilként indulva szintén valamelyik párt potenciális jelöltjének lesznek elkönyvelve. Azaz lesznek a hivatalos pártjelöltek és lennének- ha ezt a civilek is elfogadják így- a másodlagos, nem hivatalos pártjelöltként hanemcivilként induló, de valójában majd győzelmük esetén mégis valamelyik párthoz csatlakozó jelöltek.
Így sok helyen egy párt valójában több jelöltet indít ugyanott növelve győzelmi esélyeit . Emellett a komolyabb civil jelölteket a pártok így igyekezhetnek
választás előtt megkörnyékezni, befolyásolni .
Ez ebben a formában se a civilekkel, se a választásban résztvevőkkel, se az ajánlásokat adókkal szemben nem lenne demokratikus és tisztességes feltétel.