Van még két év emberek! Két év!
Az elég kell legyen ahhoz, hogy itt, ezen az oldalon is rendbe tegyük a dolgainkat. Ahhoz, hogy a NER-kompatibilis figurák ne rombolhassák tovább egy valódi ellenzék, s egy tiszta ellenzéki együttműködés esélyeit. S, hogy ne pusztán zsákmányszerzési kísérlet legyen egy majdani kormányváltáshoz vezető út.
S, hogy azon csak azok mehessenek végig, akik tisztességesek tudtak maradni.

Nem csak tisztességesnek kell látszani: annak is kell lenni!

Az alapsztori a következő:

A korrupciógyanús ügyek (Lackner és társai) kivizsgálására létrehozott kispesti tényfeltáró bizottság tegnapi ülésén a Momentum és az LMP önkormányzati képviselői szakértőként javasolták felvenni a bizottságba Horváth Andrást (a NAV-botrány hálózatelemzésben jártas kirobbantóját) és Vancsura István ügyvédet, adózási szakértőt, korábbi NAV-főosztályvezetőt. A javaslat elbukott, az említett pártok két képviselőjén kívül ugyanis mások (a Fidesz, az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői) nem szavazták meg a javaslatot. Amikor erről SMS-ben megkaptam a hírt, a következőt írtam vissza:

„Nagyon nem vagyok meglepve. Így ismerték el az eddigi munkámat. Persze, segítek, ha kell. Csak így közvetlenül magatokra maradtatok a bandával szemben.”

Miért írtam, hogy elismerték a munkámat? Lehet, hogy sokan nem tudnak róla, de abban, hogy a Lackner-ügy után még néhány korrupciógyanús kispesti ügy napvilágra került, nekem kulcsszerepem volt. Hiszen az ilyen típusú korrupciós hálózatok feltárása a szakterületem, amelytől az elmúlt évek során sem szakadtam el. Akik viszont minderről tudhattak: azok az önkormányzati képviselők, akik most nemmel szavaztak. Akiknek – párthovatartozástól függetlenül – fontosabb a mundér becsülete (de milyen mundér az, Istenem), s a fennálló állapotok megőrzése, mint egy alapos kivizsgálás és a múlttal való szembenézés. Ezért nem kellenek nekik a szakértők. Mert tartanak tőlük. Na és el ne felejtsem: ott voltam azon a bizottsági ülésen, ahol a fideszes és a baloldali képviselők ugyanazokkal az érvekkel támogatták a botrányos közétkeztetési pályázat elfogadását. Kéz a kézben. A véleményemet ott sem rejtettem véka alá. Ezt sem felejtették el.

S miért is beszélek „bandáról”? Azért, mert látom a hálózatot. Látom, hogy milyen cégek és milyen személyek a résztvevői. Látom, hogy milyen ócska kis közbeszerzési stiklikkel irányították a megrendeléseket egy adott vállalkozói körhöz. S azt is pontosan fel tudom mérni, hogy a kispesti pénzelosztó hálózat másokhoz képest milyen primitív módszerekkel dolgozott az elmúlt években. Mert azt gondolták – ahogyan Győrben is –, hogy úgysem fognak megbukni. S a bizottság, az önkormányzat körül ott legyeskednek azok a figurák is – hiszen senkit nem távolítottak el, senkit nem csuktak le – akik gyaníthatóan benne voltak a buliban. S akiknek az az érdeke, hogy a vizsgálóbizottságban leginkább csak laikusok üljenek, akiket könnyű lesz félrevezetni.

Vancsura Istvánnal két különálló szervezeti egységben dolgoztunk a NAV-nál, azonban egymáséhoz nagyon hasonló és nagyon hatékony módszereket dolgoztunk ki az adócsaló hálózatok üldözésére. Ugyanolyan ismérvekkel rendelkezik a kispesti hálózat is, amit egyikünknek sem kunszt átlátni, még úgy is, hogy már nem állnak a rendelkezésünkre a NAV adatbázisai. Erre a tudásra azonban úgy tűnik semmi szüksége nincsen a kispesti városatyák jelentős részének. Apropó NAV. Úgy hírlik, hogy ők is vizsgálódnak a kispesti ügyekben. Rutinfeladat lenne megfogni jónéhány kispesti önkormányzati beszállítót, kivitelezőt, már, ha lesz erre irányuló vezetői akarat. (Ezt egyébként Gajda Péter kispesti polgármesternek is elmondtam.) Az esetleges megállapítások persze az adótitok homályába fognak veszni, s a zavarosban működő vállalkozók és mentoraik éppen ebben bíznak. De vajon bízhatnak?

Van azonban ennek a történetnek egy másik, legalább olyan súlyos vetülete, mint az előbbi. Amit nem kellene állandóan szőnyeg alá söpörni. Ami folyamatosan szembe jön velünk, és nemcsak Kispesten. Amiről igenis beszélni kell. Amit rögtön az esetről beszámoló Momentumos képviselő nyakába is öntöttek:

„Hát miért kell támadni az ellenzéket?” „Nem a Fidesz leváltása a cél?” „Aki bírálja az ellenzéket, az az összefogás esélyeit rombolja!”

Milyen ellenzék? Akik a Fidesszel kéz a kézben…? Akik ugyanazokkal a módszerekkel…? Akik félnek, hogy kiderül az igazság? Mert ez a mi korrupciónk, az meg az övéké? Döbbenetes, hogy 2020-ban még itt tartunk. Sajnos a többség csak váltásra áhítozik, nem pedig változásra. Nem vesszük észre, hogy ezeknek a dolgoknak az ilyetén módon történő kezelése maga a NER, függetlenül attól, hogy az adott helyen éppen ki a haszonhúzó. Nem veszitek észre, hogy a regnáló rezsim ideje alatt akkor amikor igazán nagy szükség lett volna az összefogásra, mindig homokszem került a fogaskerekek közé?

Van még két év emberek! Két év!
Az elég kell legyen ahhoz, hogy itt, ezen az oldalon is rendbe tegyük a dolgainkat. Ahhoz, hogy a NER-kompatibilis figurák ne rombolhassák tovább egy valódi ellenzék, s egy tiszta ellenzéki együttműködés esélyeit. S, hogy ne pusztán zsákmányszerzési kísérlet legyen egy majdani kormányváltáshoz vezető út. S, hogy azon csak azok mehessenek végig, akik tisztességesek tudtak maradni.