Folytatásos magyar ökodráma 3 részben arról van-e joga életben maradnia egy invazív , betelepített 50 éves fának.

“”Nagyon helyes: pusztuljon az a szar fa…

 

Első felvonás: Budapest egy valaha patinás villanegyedében megpecsételődni látszik egy 20 éve önkényes, kerítéstnyomó bálványfa sorsa. A kilmavész egyre fenyegetőbb , de ezt a zuglói hatóság még nem érzékeli . A fát pusztulásra ítélő volt polgármester még nem látja a fától sz erdőt. . A hivatal még nem érzi , hogy maga alatt fűrészeli a fát . A hatóság döntését kifogásoló ,bírósági perrel fenyegetőző balga favédő és a nagy tudású agilis környezetvédő verbálisan összecsap.
Háttérben a tömeg : vesszen a fa, ősmagyar fát ide , le az ausztrál migráns fával.
“Rusnya fa pusztulj ma” – skandálják .

Szereplők : a klímavész, egy invazív , ausztrál migráns bálványfa a zuglói síralom soron, a balga botcsinálta famentő, az inváziós fákat pusztító környezetvédő, a nagy reményű polgármester, az ügyintéző, a hatóság, a fák, a beton, a kerítés .
Jaj és el ne feledjük háttérben a tömeg ..

 

Hideg szél kavarja fel az utcára lehullott sárga faleveleket és kapaszkodik bele az egykori kalapgyáros házának telkén álló bálványfa ágaiba. Idillinek tűnő ősz végi pillanat, de a levegőben ott a vibráló feszültség.

A nyár végén derült ki, hogy a ház egyes lakói szerint pusztulnia kell ennek a fának. Próbáltam utánajárni, hogy az állítólagos klimavészhelyzetben ugyan kinek miért jutott pont most az eszébe, hogy a Hungária körút szomszédságában egy egészségesnek tűnő ekkora fát pusztulásra itéljen. Tudni akartam, hogy ugyan mitől lesz élhetőbb, zöldebb a város ha rendre fákat vágnak ki alapos indok nélkül, vagy csonkolnak meg gallyazásnak álcázva . Mitől állunk mi városlakók másképp a bennünket körbevevő természethez. Vagy megint csak szavak, üres ígéretek az egyik oldalon, a másikon pedig a környezet folyamatos pusztítása, a beton győzelme a fák és a jövőnk fölött.

Az elméleti fejtegetésekre ugyanakkor nem sok idő maradt, hiszen a fa sorsa megpecsételödni látszik. A közös-képviselet a lakókra mutogat, a hatóság meg magát mentegeti. Azután kiderül
a tulajdonosok egy részének fogalma sincs arról melyik fát ítélte halálra és miért . Közben a fa általam közvetített segélykiáltására jönnek a meglepő válaszok, sokszor a magukat környezetvédőnek tartó emberektől. “Nagyon rendben van, pusztuljon az a szar fa…. meg a többi hasonló behurcolt, invazív társa” – írja egyikük.

 

Egy magát harcos környezetvédőnek tartó hölgytől jött ez a válasz .
Persze pusztuljon ez is meg az összes többi hasonló társa. Az eredeti szakmáját tekintve agrárszakember, amúgy a zuglói ellenzékhez kötődő hölgy nagyon kiakadt, amikor megtudta, hogy Orbán botozása helyett én tudatlan balga, botcsinálta környezetvédő, egy 50 éves bálványfát akarok megmenteni a biztos haláltól. Kiselőadást kaptam az úgynevezett inváziós, nem őshonos növények pusztításáról, amelyek a talajt tönkreteszik, nem nő környezetünkben semmi.
Meséli a környezetvédő, hány ilyen fát követelt már kivágatni mind hiába. Próbálom meggyőzni én balga, tudatlan, hogy szegény migránsfa nem tehet arról, hogy elődeink vagy kétszáz éve Ausztáliából behozták, meg arról sem hogy nem született őshonosnak Pannonföldön. Meg tudom az akácfák is ugye be lettek telepítve. Mert megkötötték a homokot, gyorsan nőnek és ipari felhasználásra is jók. Emellett jaj de büszkék vagyunk a hungarikum akácmézre, mert a méhek (csak halkan merem remélni az őshonos, és nem holmi jöttment méhek ) bizony szeretik az akácvirágot, sőt a kiátkozott bálványfa virágait is. Azután ugyan mondja meg már valaki mi is az őshonos fajta nálunk ha körbenézünk a búzatáblákon, gyümölcseseinkben. Hol lenne a pörkölt, paprika nélkül, mit tennénk paradicsom vagy krumpli nélkül…. sorolhatnánk .

A természet számára nincs az embernél invazíbb, nagyobb kárt okozó teremtmény. Arról meg se az akác, se a bálványfa nem tehet, hogy igénytelenségüknek hála jól elélnek ott is ahol őshonos társaik már rég kipusztultak. Kibírják az invaziv emberek okozta környezetszennyezést, nem pusztulnak el se a sózástól, se a benzingőztől. Közben meg itt van ez a tagadhatatlan klimatikus vészhelyzet , városainkban egyre csökkenő zöldterület, és egy 50 éves fának mégis pusztulnia kell.

A fa nem tud védőbeszédek tartani, így az utolsó szó jogán én megteszem helyette.

“ Kedves Lakók , tisztelt Hatóság , tisztelt Polgármester!

Nem tudom hogy kerültem a kertbe, szüleimre sem emlékszem. Azt tudom csak, hogy soha nem akartam ártani senkinek. Őseim jól érezték magukat az ausztrál erdőségekben és nem tudom ti büszke európaiak miért hurcoltátok be elődeimet ide. De nem panaszkodom, nem hibáztatlak benneteket, elfogadom, hogy nekem ez most a szülőföldem. Ahogy sokan közületek, én is próbálom túlélni a helyzeteket, azt, hogy a kert közelébe mindenhova aszfalt, betont vagy köveket tesztek. Azt, hogy ha aszály van nem öntöztök, de élvezitek és elvárjátok, hogy a tikkasztó melegben árnyékot adjak. Kihasználjátok, hogy nektek jobb levegőt teremtek, hogy helyettetek beszívom magamba a sok port, szennyeződést, amit ti okoztok. Teszem mindezt évtizedek óta ingyen, fizetség nélkül.
Nem az én hibám, hogy az általam nagyrabecsült őshonos társaimnál jobban elviselem mindazt, amit a természettel szemben elkövettek. De nem panaszkodom, elismerem hibáimat. Mivel az utca felől mindent kővel és aszfalttal zártatok el sajnos gyökereim nyomják azt a kerítést.  De higgyétek el nekem sem jó kövek között gyökeret ereszteni ! Tudom, van aki ágamra veti, hogy szemetelek, de esküszöm nem én találtam ki, hogy novemberben lombhullató leszek. Így születtem, ilyen voltam mindig is. Nem én változtam, ti változtatok.

Tudom számotokra én csak egy értéktelen, jelentéktelen, szar fa vagyok, de szeretnék élni, szeretnék lombba borulni, megint árnyékot adni, kertetekben magam otthon érezni.

Nem vettem el senki életét, kérem hibáim miatt ti se vegyétek el az enyémet!”

“Klímavészhelyzet”, “beton helyett fa”, “zöldebbé tesszük Budapestet” – hallhatjuk az új főpolgármestertől, miközben korábban úgy tűnik, ő sem látott gondot abban, hogy polgármesterként a kerítést nyomó 50 éves fát halálra ítélje. Igaz akkor még csak a zuglói horizonton védte a környezetet, állt ki korábban,  – teszem hozzá – nagyon helyesen, a Liget fái mellett.
Vajon egy hónapja még nem volt végzetes állapotban a klíma? Egy hónapja még fontosabb volt a beton, mint a fa?
Persze tudjuk Zuglóban amúgy is fa helyett éppen őt ásták volna el a helyi szocik, hallhattuk a kampány során előkerült felvételen, ha vissza kellett volna mennie Zuglóba.
Szerencsére nem kellett.

A hatóság érezhetően ideges ügyintézője szerint minden rendben van, ő járt a helyszínen, valóban fennáll a vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet, nyomja a fa gyökere a kerítést .
Jogosan adta ki a volt polgármester a fakivágási engedélyt az önkormányzati választás hajrájában. Meg az ügyfél fellebbezhetett volna, de nem tette.
Igen, emlékszünk a Kossuth tér kivágott fáira, ahol a fa kivágását kérő kormány fellebezhette volna meg saját döntését.
Azután a független bíróság kimondta jogerősen, hogy jogsértő volt az engedély kiadása.
Eső után köpönyeg .

Függöny

Folytatás a második részben , ahol kiderül az önkormányzat határozatával sincs minden rendben, megnézzük vajon minden ügyfél számára biztosított volt-e a jogorvoslat útja, és mit mond a bíróság, avagy Isten malmai lassan őrölnek.