Miközben a rendkívül szoros elnökválasztást eldöntő kulcsállamok egy részben  még a szavazatokat számolják Trump bizar módon már győztesnek nevezte magát, de egyazon lendülettel hatalmas csalást emlegetett. Korábban twitter üzenetben azzal vádolta a demokratákat, hogy el akarják lopni a választást.

 

 

Trump mondatai még az őt támogató Fox News szakértőinek fejcsóválását és óvatos elhatárolódását is kiváltották jelezve, hogy a sokat emlegetett csatatér vagy billegő államok felében  még nem ért véget a szavazatok összesítése.  Florida és Ohio Trumpé lett, Arizona Biden esélyeit növelte. A kulcsfontosságú Észak-Karolinában GeorgiábanTrump áll jobban.

A várakozásoknak megfelelően a 20 elektori vokssal rendelkező Pennsylvaniában dőlhet el minden. de lehet hogy csak bíróság előtt. Megismárlődhet 2000, amikor csak a választásokat követően -hosszú jogi csata után- a 37. napon ismerte el vereségét Al Gore George W. Bush ellenében. Florida 29 elektori szavazatát és ezzel az elnökséget hivatalosan 537 szavazattal nyerte meg Bush. De ehhez kellett a most is könnyen hasonló helyzetbe kerülő szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntése,amely a floridai Legfelsőbb Bíróság a szavazatok újraszámlálását elrendelő döntését hatályon kívül helyezte. Így csak a bírák segítségével lehetett elnök az ifjabb Bush.

A 9 tagú szövetségi Legfelsőbb Bíróság 3 tagját már Trump nevezte kim az utolsót alig egy héttel a választások előtt iktatták be a republikánus többségű Szenátus jóváhagyása után. Pont jókor…

 

Nem világos mit értett azon Trump, hogy az urnák zárásakor nem engedik további szavazatok figyelembe vételét. 

Erre még a Fox News is azt mondta ez teljesen jogellenes lenne, sőt idézték Joe Bident, hogy nem az elnökjelöltek, hanem a választóknak kell eredményt nyilvánítaniuk.

Hiszen pont a Pennsylvániábanm ahol Trump bejelentésekor valóban félmillió szavazattal vezetett még csak a szavazatok 65 százalék számolták össze . Itt rengeteg levélszavazat van, amelyeket ebben az államban még a választas napján is fel lehetett adni csak utána kezdenek el szortírozni.